Besøket av Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS)
Den 24. oktober var MoST-teamet i Amsterdam, Nederland, og besøkte Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS). Det var et utmerket møte med Daniël Scheerooren. Vi lærte mye om dette instituttet og de spennende prosjektene de jobber med, og vi delte våre erfaringer om MoST (Mobilitetslab Stor Trondheim). Takk til Daniel for å ha oss.
Skopje, North Macedonia
9th CONFERENCE OF INTERDISCIPLINARY RESEARCH ON REAL ESTATE-Cirre 2024
oktober 10-11, 2024
MoST-presentasjonens tema var Akademia- Industrisamarbeid: Økende gjennomslagskraft gjennom samlæring.
Mahgol Afshari snakket om hvordan MoST-prosjektet kunne lage en bro mellom akademia og kommuner i Trøndelag fylke i Norge.
En gruppe studenter fra Eksperter i team-kurset ved NTNU som MoST hadde ansvaret for å gjennomføre våren 2024, var også til stede på konferansen og presenterte prosjektet sitt som var
PedalPals: En bærekraftig sykkeldelingsplattform for urban mobilitet
Hvordan blir den fremtidige mobiliteten i Trondheim?
Hvordan skaper man mer bærekraftig transport og mobilitetsløsninger i byer som vokser?
Hvordan jobber Trøndelag fylkeskommune og Norwegian University of Science and Technology (NTNU) sammen med utvikling av fremtidsrettede, bærekraftige bymobilitetsløsninger?
Dette var hovedtemaene for et Tekna-seminar som har vært avholdt forrige uke ved Adolf Øien-bygget NTNU.
Det har vært holdt interessante presentasjoner av ph.d.-kandidater, prosjektleder og daglig leder av MoST i tillegg til en veldig fin presentasjon om Hvilke prosjekter har TRFK knyttet til elektrifisering og teknologi.
Du kan lese mer om arrangementet her:
Etter ett års innledende arbeid har prøveprosjektet «gravefrie fortau», et samarbeid mellom Trondheim kommune og forskere under MoST-paraplyen, begynt med evalueringsprosessen, som skal vare i minst ett år. Innføring av tiltaket er planlagt til overgangen september-oktober, når tre gater i Trondheim får et nytt «gravefritt» fortau: gangareal omdisponert fra vegbanen ved bruk av flyttbare sperringer. Prosjektet blir evaluert på flere måter, hvorav to undersøkelser er gjennomført av MoST-stipendiat Jarvis Suslowicz (NTNU, IAP). Jarvis har jobba med innsamling av videodata i alle gatene, for å få en oversikt over trafikkmengde, trafikantatferd og trafikkflyt, som skal sammenlignes med nye videodata når tiltaket er på plass. Dette lar oss vite om folk bruker det nye fortauet som planlagt, og om trafikken øker i nabogater som følge av nødvendig envegsregulering av gatene. I tillegg har en spørreundersøkelse blitt sendt ut til beboere i nabolagene for å finne ut mer om folks reisevaner og holdninger til prosjektet. Spørreundersøkelsen skal følges opp i 2025.
Nyheter fra arbeidspakke 1:
NTNU (Helge Hillnhütter) har bidratt til et policy dokument i lag med WHO, UNECE, UITP, og diverse andre organisasjoner. Policy dokumentet skal fremme relevans av gåing i kontekst av Kollektivtransport. Publisert her:
https://unece.org/info/publications/pub/390416
Helge Hillnhütter har bidratt I seminarer og konferanser med innlegg om gåing:
Den 17. NECTAR-konferansen fant sted i Brussel, Belgia, 3. – 5. juli 2024. NECTAR-konferansen ble organisert av Vrije Universiteit Brussel og arrangert på campus.
Fokus på konferansen var på hvordan transport og kommunikasjon forskning kan støtte de ulike rollene interessenter tar i transport planlegging:
Interessent engasjement i transport: Hvem, hvorfor, hvordan og med hvilken påvirkning?
Vi var beæret over å presentere MoST-prosjektet i denne konferansen under klynge 4 (Urban Mobility Transitions): The role of urban mobility transitions in sustainable futures
Orientering NTNU/MoST og SVV
Bakgrunnen var at SVV er koblet inn mot en rekke initiativ/sonderinger innen FoU som synes å ha grenseflater mot MoST når det gjelder tema.
Med ansvar for oversikt/koordinering av FoU-aktiviteter i Transport og samfunn vil SVV ha nytte av mer innsikt i forskningssporene i MoST ut fra dette perspektivet.
I tillegg vil det være nyttig for SVV med en gjennomgang av status av hva som foregår i Trondheimsområdet i regi av MoST, med Miljøpakken som perspektiv.
Net-Zero Future 2024-konferansen
I juni 2024 ledet MoST en sesjon på en konferanse i Oslo, Norge. Net-Zero Future 2024-konferansen var en internasjonal begivenhet som hadde som mål å fremme forskning, innovasjon og samarbeid i jakten på et bærekraftig bygd miljø uten karbon. Denne konferansen hadde til hensikt å samle ledende eksperter, akademikere, praktikere og interessenter fra hele verden for å fremskynde overgangen til en grønnere, mer bærekraftig fremtid. MoST (Mobilitetslab Stor Trondheim) holdt sin egen sesjon på denne konferansen under temaet Sustainable Mobility in Cities. Mahgol Afshari og Agnar Johansen ledet denne økten.
Torsdag 24. april hadde MoST og stipendiat Marius Vigen gleden av å invitere Prof. Ugo Corte til Trondheim for gjennomføringen av PhD-workshopen ‘Qualitative Methods with a Focus on Theory-Building and Writing’ på NTNU Dragvoll.
Corte er professor i sosiologi ved Universitetet i Stavanger og hans forskning på kreativt arbeid, små grupper, og kultur, har blitt publisert i et utvalg anerkjente tidsskrifter som Sociological Theory, Social Psychology Quarterly, and Sociological Forum. Hans brede erfaring med etnografiske metoder, blant annet knyttet til sosiologiske analyser av ekspertgruppers kreative samarbeid, er relevant for flere av stipendiatene i MoST.
Doktorgradsstipendiatene som deltok på workshopen, fikk gjennom individuelle oppgaver i forkant, samt gode diskusjoner underveis, muligheten til å reflektere over hva det å jobbekvalitativtinnebærer i kvalitativ forskning generelt, samt i sine egne PhD-prosjekter spesielt. Corte sitt besøk i Trondheim danner et godt utgangspunkt for videre arbeider som er planlagt i MoST Arbeidspakke 1, knyttet til refleksjoner rundt det tette samarbeidet ognærhetenMoST har til ulike samarbeidspartnere i kommune, fylkeskommune og stat, om morgendagens mobilitets- og byutvikling. Vi takker Ugo Corte, og stipendiatene som deltok på workshopen, for et flott faglig opplegg, og ser fram til fortsettelsen.
AFSLUTTENDE SEMINAR FOR SALOMON-PROSJEKTET
i Stjørdal
21. mars var det AFSLUTTENDE SEMINAR FOR SALOMON-PROSJEKTET i Nord universitet i Stjørdal og MoST fikk muligheten til å være med på dette fantastiske seminaret og presentere prosjektet for publikum.
Workshop Miljøpakken-Teknologiprosjekter 13.02.2024
Lokale geomatikkdager i Oppdal
Takk til Hongchao Fan for å invitere oss til å presentere Mobilitetslab Stor Trondheim MoST prosjekt i Lokale geomatikkdager i Oppdal. GEOFORUM Trøndelag og Møre og Romsdal var arrangør av dette arrangementet og vi fikk svært interessante kommentarer og potensielle samarbeidsarbeid etter seminaret.
MoST årsrapport 2023 er klar. Finn vedlegget nedenfor
12. januar 2023 var lableder, Agnar Johansen, og prosjektleder, Mahgol Afshari, i MoST invitert til et digitalt møte med aktuelle personer i Jarnbanedirektoratet, Konnekt og Statens vegvesen for å starte det mulige samarbeidet.
Du finner MoST-presentasjonen i lenken nedenfor
Net-Zero Future 2024
Agnar Johansen og Mahgol Afshari vil lede en spesiell sesjon om BÆREKRAFTIG MOBILITET I BYER på den første internasjonale konferansen om Net-Zero Built Environment i Oslo, Norge, 19.-21. juni 2024.
🚎En kort beskrivelse av MoST-prosjektet:
Mobilitetslaboratoriet Stor-Trondheim (MoST) ble etablert i 2020 for å teste ut løsninger og praktiske erfaringer for urban mobilitet i Stor-Trondheim. Den har som mål å bidra til utvikling av innovative teknologier for bærekraftig transport og atferdsendringer som kan brukes til andre storbyområder. MoST fokuserer på aktørers behov for god mobilitet, bærekraftig mobilitet som integrert system, og digitale teknologier og mobilitet.
🚗Hvis du er involvert i bærekraftig mobilitet i byer, oppfordrer vi deg sterkt til å sende inn abstraktene dine.
Viktige datoer ⏳
Abstract Submission: Dec 31, 2023
Early Bird Registration: Jan 15, 2024
Full Paper Submission: Feb 28, 2024
Conference: Jun 19-21, 2024
Første europeiske PhD og Postdoc symposium om å levere fremtiden for infrastrukturforvaltning
Hold datoen
Første europeiske PhD og Postdoc symposium om å levere fremtiden til forvaltning av infrastruktur
Hvordan kan Europa ivareta sine transportinfrastrukturevner samtidig som det fremmer økonomisk vekst og et inkluderende samfunn?
Dato: 15. – 17. april 2024
Sted: Dublin (Venue TBC)
Porto, Portugal
ProjMAN - International Conference on Project MANagement
november 08-10, 2023
Den 8., 9. og 10. november deltok MoST på ProjMAN - International Conference on Project MANagement. Under MoST-prosjektet presenterte Mahgol Afshari et papir på denne konferansen.
Agnar Johansen og Alenka Temeljotov Salaj fra NTNU Institutt for bygg- og miljøteknikk har skrevet artikkelen tidlig med tittelen Early Involvement of Stakeholders in Mobility-related Projects.
Papiret har fått mange positive tilbakemeldinger og gode spørsmål fra publikum. Å dele kunnskap og erfaringer, samt møte mennesker fra hele verden som jobber med lignende temaer og har lignende interesser, var en stor prestasjon for prosjektet. Takk til alle arrangørene for deres harde innsats, og takk til alle deltakerne for å dele sin kunnskap 😊.
Forbedre transportsystemet?
Har du lurt på om folk reiser annerledes etter COVID?
Vi må vite hvordan trøndere bruker transportsystemet.
Bli med på vår interessante studie! Nye premier og morsomme fakta hver dag.
Hvordan delta?
Prosjektets nettside:
https://www.ntnu.no/smartrvu/trd-info
OM PROSJEKTET:
Prosjektet gjennomføres av NTNU i samarbeid med Miljøpakken.
Det igangsettes mange infrastrukturprosjekter i Trondheim og omegn, og denne datainnsamlingen vil gi et viktig kunnskapsgrunnlag for planlegging av gode transportløsninger for befolkningen.
Hvis du har spørsmål eller kommentarer, ikke nøl med å kontakte oss på e-post: smartrvu@ibm.ntnu.no
Beograd, Serbia
8th CONFERENCE OF INTERDISCIPLINARY RESEARCH ON REAL ESTATE-Cirre 2023
oktober 19-20, 2023
Den 19. og 20. oktober deltok MoST på Cirre-konferansen 2023. Under MoST-prosjektet presenterte Mahgol Afshari to presentasjoner på denne konferansen.
Hun var medforfatter på den første artikkelen,
CITIZENS' ENGAGEMENT IN THE DESIGN PROCESS OF PUBLIC SPACES: THE CASE OF ELGESETER STREET IN TRONDHEIM, NORWAY, og hun presenterte verket på vegne av hovedforfatteren, Clémence Magnière.
Alenka Temeljotov Salaj og Agnar Johansen fra NTNU Institutt for bygg- og miljøteknikk skrev sammen den andre artikkelen, med tittelen USING CITIZEN PARTICIPATION METHOD FOR IDENTIFYING STRATEGIES FOR INCREASED ACTIVE MOBILITY - CASE ELGESETER STREET OF TRONDHEIM.
Begge papirene ble skrevet under #MoST (Mobilitetslab Stor Trondheim) banner, og Mahgol Afshari snakket om dette prosjektet i internasjonal skala. Hun representerte Trøndelag fylkeskommune på et internasjonalt arrangement og fortalte om prosjektet, som er et produkt av et samarbeid mellom akademikere (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU)) og offentlig sektor (Trøndelag fylkeskommune, Miljøpakken).
MoST - Statens vegvesen
Oktober 2023
Attende oktober møttes representanter fra MoST og representanter for Statens Vegvesen for å presentere sine respektive prosjekter og perspektiver.
Torstein Ryeng presenterte fra SVVs side Miljøpakkens organisering, og SVVs plass i denne. Det er en intrikat organisasjon – noe som gir treghet i beslutningssystemet, men også god mulighet for omforent handling mellom ulike aktører. Hovedperspektivet er klart, nemlig å redusere behovet for personbilbasert mobilitet. Ryeng presenterte satsningen på hovedsykkelruter langs riksveg som en nøkkel til dette. I denne forbindelse presenterte ha flere av de nye tiltakene som er etablert og under etablering – med alt det innebærer av forskning, utvikling og testing. Det er komplekse prosesser som skal gjennomføres. Fra SVVs side er det særlig et ønske om å få etablert effekten av tiltakene.
Agnar Johansen presenterte MoSTs historikk – og grunnlaget for den ønskede utvikling av samhandlingen med SVV. Han gikk gjennom de ulike arbeidspakkene, stipendiatene tilknyttet dem, og hvilke prosjekter som er under utvikling.
Diskusjonen som fulgte knyttet seg hovedsakelig til videre oppfølging av samarbeid. Det ble tydelig at begrepsavklaring og felles forståelse av de viktigste begreper og dermed perspektivene på hvordan man skal drive utviklingsarbeidet fremover trenger videre oppmerksomhet.
1. og 2. september
Nina ble fire år yngre på fem uker
I møte med en stadig mer travel hverdag har HjemJobbHjem gjennomført ethelseprosjekt for et utvalg ansatte i flereav medlemsbedrifter. En av dem var Nina som jobber som lege ved Nidaros DPS på Østmarkneset.
Nå kan du se videoen av Ursa Major Høstskole 2022 i lenken nedenfor
Trondheim kommune-MoST møte 1. juni
Trondheim kommune-MoST møte 4. mai
Big data-Workshop mars 2023
SBE23-Thessaloniki "Sustainable Built Environments: Paving the Way for 2030 and Beyond"-konferansen 22.-24. mars
SBE23-Thessaloniki-konferansen ble holdt fra 22.-24. mars i Hellas, og Mahgol Afshari presenterte et konferansebidrag under MoST-paraplyen på denne konferansen.
Mahgol afshari, Agnar Johansen, Alenka Temeljotov Salaj og Jardar Lohne er forfatterne for en artikkel med tittelen Developing approaches and strategies for promotering økt aktiv mobilitet i urbane bydeler med Elgeseter gate i Trondheim som casestudie. Mahgol Afshari var representant for Trøndelag fylkeskommune, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) og MoST (Mobilitetslab Stor Trondheim) prosjekt og presenterte arbeidet på en internasjonal scene.
SBE23-Thessaloniki "Sustainable Built Environments: Paving the Way for 2030 and Beyond" forsøkte å undersøke bærekraft i det bygde miljøet som et middel for å møte klimaendringer og tilpasningsmål. Konferansen fokuserte på de tre hovedpilarene for bærekraft: miljøet, økonomien og samfunnet, sett gjennom linsen til vårt livsrom/habitat. Konferansen var en del av SBE21-23-konferanseserien og ble organisert av Laboratory of Building Construction and Building Physics, Institutt for sivilingeniør, School of Engineering Aristoteles University of Thessaloniki. 📚
Serien fokuserer på fagfellevurderte artikler og presentasjoner av regionalpolitiske artikler, samt visninger av forhåndsevaluerte prosjekter og et lite antall kommersielle utstillinger av høy kvalitet. Mens artikler og presentasjoner på regionale SBE-konferanser kan være tospråklige, er de alle på engelsk på World SBE-arrangementet. Individuelle regionale arrangementer er økonomisk og organisatorisk ansvarlige overfor forskningsbaserte organisasjoner, mens internasjonale seriepartnere iiSBE, CIB, FIDIC og UN Environment gir organisatoriske råd og bruker nettverkene sine for å sikre et stort og tverrfaglig publikum. ✏️
Seminar om Big Data i regi av Miljøpakken 21. mars
MoST deltok med flere representanter i workshop om Miljøpakkens “Big data”-prosjekt 21. mars, i Bøker og bylab, Professor Brochs gate 2, 7030 Trondheim.
Formålet med workshopen var å kartlegge tilgjengelige trafikantdata hos partene i Miljøpakken, avdekke kunnskapshull og komme med innspill til veien videre for prosjektet.
Under møtet holdt professor Agnar Johansen fra MoST innlegg som kort forklarte bakgrunnen for prosjektet, arbeidsmetodikk, status og fremtidige planer. Etter dette illustrerte professor Hongchao Fan hvordan forskningsfronten ser ut fra NTNU, gjennom en presentasjon av «Big Data for Urban Informatics».
Hovedbolken i workshop besto i presentasjoner av tilgjengelige datakilder hos partene, og gruppearbeid knyttet til behov for data og databehandling. Representanter fra Telia var også til stede, og presenterte muligheter fra mobildata.
Illustrasjon fra professor Hongchao Fans innlegg